Mængden af ældreboliger følger ikke med det stigende antal ældre

Flere ældre vælger derfor at investere i at gøre boligen seniorvenlig. Lilli og Bent Møller har investeret i deres hus i Stenstrup på Fyn, hvor de har boet seneste 40 år. Foto: PR
dato

Antallet af pleje- og ældreboliger i Danmark falder, selvom andelen af ældre stiger. Flere ældre vælger derfor at investere i at gøre boligen seniorvenlig. Lilli og Bent Møller har investeret i deres hus i Stenstrup på Fyn, hvor de har boet seneste 40 år. 

Der bliver flere ældre, men ikke tilsvarende flere ældreboliger. Ifølge tal fra Danmarks Statisk er andelen af pleje- og ældreboliger siden 2010 faldet med tre procent, mens andelen af danskere over 67 er steget med 27 procent de seneste ti år og per 2023 udgjorde 1.079.214 personer. Samtidig er antallet af 0-66-årige kun steget med 2 procent. 

Manglen på ældreboliger er medvirkende til, at flere ældre i dag vælger at investere i hjælpemidler til deres eget hjem. Det oplever man hos virksomheden A.P. Botved, hvor man i mere end 90 år har leveret løsninger og udstyr til bevægelseshæmmede over hele landet.

– Manglen på ældreboliger får flere til at kigge på mulighederne for at få deres egen bolig til at fungere, så man kan blive boende, selvom man for eksempel bliver dårligt gående. Det kan være forbedringer i form af en elevator eller stolelift til trappen, der kan gøre hele forskellen, lyder det fra Mads Peter Poulsen, der er direktør i A/S A.P. Botved, hvor salget til private er steget betydeligt de seneste ti år.   

Levede som på kollegieværelse
Lilli og Bent Møller har boet i deres hus i Stenstrup på Fyn de seneste 40 år. Men da Bent for et år siden blev ramt af tre blodpropper, så fremtiden i huset tvivlsom ud, og parret begyndte at overveje deres boligsituation.  

– Efter Bents blodprop, kunne han ikke længere komme op ad trappen, og vi befandt os nærmest kun i stuen. Det var næsten som at bo på kollegie. Vi spiste her, sad her med avisen eller computeren og sov her om natten – Bent i en seng og jeg selv på sofaen. Det fungerede, men ikke i længden, fortæller Lilli Møller på 78 og fortsætter:

– Vi grublede virkelig over vores muligheder, indtil det en dag slog mig som et lyn fra en klar himmel, at vi skulle have en trappelift, forklarer Lilli Møller.   

Opsparing i huset
Den opsparing parret i årevis har haft stående på en konto til vedligehold af huset, blev derfor investeret i en spritny trappelift, og det er en beslutning, de begge er glade for.

– Vi havde pengene stående til, hvis der blev noget med huset, og det krydser vi jo så fingre for, at der ikke gør nu. Vi er enormt glade for beslutningen om at investere i vores eget hus fremfor at jagte en ældrebolig. Herhjemme kan vi også beholde vores hunde. Vi har kun en voksen søn, og han bor langt væk, så det giver bare et kæmpe indhold i hverdagen, at vi har dem. 

A/S A.P. Botved er en mere end 90 år gammel virksomhed, der sælger maskiner og udstyr til at hjælpe bevægelseshæmmede mennesker. Virksomhedens ønske er at bidrage til bedre muligheder og større livskvalitet for bevægelseshæmmede. Læs mere på: botved.dk og opadtrappen.dk  

Kilde: A/S A.P. Botved
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.